Wimpergekko 

De wimpergekko (Correlophus ciliatus) is een hagedissensoort die afkomstig is van de oostelijke eilanden van Nieuw-Caledonië, een eilandengroep ten oosten van Australië. Wimpergekko’s worden ongeveer 20 tot 25 centimeter groot. Wimpergekko’s kunnen ongeveer 20 jaar worden en soms zelfs 25 jaar oud. Wimpergekko’s zijn schemer en nachtdieren. Overdag zal de gekko zich veel verstoppen. Als het schemert of nacht wordt, zal de gekko op zoek gaan naar eten. Wimpergekko’s zijn rustige dieren. Ze zijn ook erg makkelijk te hanteren. De huid van een gekke bestaat uit schubjes. Een wimpergekko kan grote sprongen maken, let hierbij op als je het beest uit zijn terrarium haalt. De naam van de gekko verwijst naar de kammen van kleine stekeltjes boven de ogen, die  doen denken aan wimpers. Ook is deze gekkosoort te herkennen aan de zichtbare kammen met stekeltjes aan beide zijden van de kop die over de hals doorlopen in een dubbele rugkam aan beide zijdes van de rug. De kop is groot in vergelijking met de rest van zijn lichaam. De staart is daarin tegen klein. 

Het geslacht van een wimpergekko is pas te zien na 6 maanden tot 1 jaar. Het mannetje heeft een bredere staartwortel dan het vrouwtje. Wimpergekko’s zijn het beste alleen te houden. Mocht je er voor willen kiezen om toch meerdere gekko’s samen te zetten, kies er dan voor om meerdere vrouwtjes bij een mannetje te zetten. Mannetjes zijn onderling agressief en zijn opdringerig naar vrouwtjes. De wimpergekko kan zijn staart afstoten als hij aangevallen wordt of ernstig schrikt. Deze groeit niet meer aan. Pak een gekko dus nooit vast aan zijn staart, de kans is groot dat de staart dan wordt afgestoten. 

Het is belangrijk dat het terrarium hoog is, breedte is minder belangrijk. De minimale grootte voor een volwassen gekko is 40x40x70. Groter is uiteraard altijd beter. Dit geld overigens voor een wimpergekko die alleen leeft in het terrarium. Zorg ervoor dat je een achterwand in het terrarium plaatst, zo voorkom je stress bij de gekko. Zet het terrarium op een rustige plek en beweeg rustig als je voorbij loopt. Zet het terrarium niet in de volle zon. Zorg ervoor dat het terrarium een goed ventilatiesysteem heeft, zoals de bovenkant van het terrarium wat van gaas is zodat het goed ventileert. De luchtvochtigheid in het terrarium moet tussen de 60% en 80% zitten. Het is belangrijk om een bodembedekker te gebruiken die het vocht vast houd. Mijn voorkeur is Hydro korrels met substraat (humus) erover heen. Ook is het belangrijk om planten in het terrarium te plaatsen. De wimpergekko kan hiervan drinken, schuilen en erin klimmen, maar het is ook belangrijk voor een goede luchtvochtigheid. Ook vinden gekko’s het prettig om op grote bladen te liggen. Je mag ook een klein drinkbakje plaatsen, deze moet wel ondiep zijn zodat de gekko niet verdrinkt. Zorg dat je het terrarium minimaal 1x per dag sproeit. Bij voorkeur in de avond omdat dan het licht uitgaat en het water minder verdampt. 

De temperatuur moet tussen de 22 en 26 graden liggen overdag. In de nacht mag je de temperatuur tussen de 18 tot 22 graden liggen. De temperatuur mag nooit hoger dan 30 graden liggen! Je moet een gedeelte maken waar ze ook een koudere temperatuur hebben zodat ze hun eigen temperatuur goed kunnen regelen. Ze kunnen dan kiezen om de warmte of de kou op te zoeken. Let op bij het inrichten van het terrarium dat de takken of andere materialen goed vast zitten of staan, zodat dit niet op de gekko valt. Gebruik in het terrarium een temperatuur meter en een hygrometer, mag ook een meter zijn met beide metingen. Het is belangrijk om alles goed bij te houden.  

Wimpergekko’s eten dierlijk voedsel, dit houdt in dat ze krekels en sprinkhanen eten. Als snack kunnen ze wasmotjes en meelwormen eten. Bestrooi het levend voedsel met calcium en met regelmaat vitamine d3.